Mombu the Ford Forum sponsored links

Go Back   Mombu the Ford Forum > Ford > 98 Taurus - Florida Heat - climate control only allows hot air
User Name
Password
REGISTER NOW! Mark Forums Read

sponsored links


Reply
 
1 27th August 08:23
mookie60
External User
 
Posts: 1
Default 98 Taurus - Florida Heat - climate control only allows hot air


Thanks for any help,

My friend has a 98 taurus with auto-type climate controls. No matter
where the temperature is set, the system only delivers hot air to the
passenger cabin. All the other features seem to work fine:
vent/defrost/floor all seem to direct the air properly. With the a/c
off, only heat is delivered. With the a/c on,the compressor kicks on,
and the lines and evap get cold.

It just seems to act as though the cold/hot damper is stuck in hot.
the problem occured all at once a few weeks ago.

I read one prior post which suggested checking the plugs in back of
the glove box. None were dislodged.

Again, any help is appreciated.
  Reply With Quote


  sponsored links


2 27th August 08:23
backyard mechanic
External User
 
Posts: 1
Default 98 Taurus - Florida Heat - climate control only allows hot air


mookie opined in news:14e82a67.0408221632.398ee566@posting.google.c om:

check for a hissing sound under dash... probably blend door or actualtor

here's google search:

http://groups.google.com/groups?hl=en&lr=&ie=UTF-
8&q=blend+door+a%2Fc+hot&btnG=Search&meta=group%3D alt.autos.ford.*

cut and paste the link
  Reply With Quote
3 27th August 11:52
mookie60
External User
 
Posts: 1
Default 98 Taurus - Florida Heat - climate control only allows hot air


Thanks, after reading the previous posts, it's certainly something
needs looking into. Just picked up a Haines manual at lunch to find
where the actuator is, and how to check it.

Thanks again,
John
  Reply With Quote
4 28th August 07:13
mookie60
External User
 
Posts: 1
Default 98 Taurus - Florida Heat - climate control only allows hot air


After removing the blend door actuator, it was obvious the AC was
working great, the actuator just wasn't operating the blend door.
Without any confidence in how to check the signal coming to the
actuator, I took a gamble and bought a new actuator - but it was not
to be. I plugged in the actuator without mounting it, and there was
no movement of the motor drive.

So, I'm assuming it's not getting proper signals from the "remote
climate control module", or even further back, like the main enviro
control panel in the dash.

Any thoughts on how to nail-it-down? Either way, the next stop for
parts will be the local junkyard rather than the dealer.

Thanks
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes




Copyright 2006 SmartyDevil.com - Dies Mies Jeschet Boenedoesef Douvema Enitemaus -
666