Mombu the Ford Forum sponsored links

Go Back   Mombu the Ford Forum > Ford > 1995 Ford Escort Rough Idle
User Name
Password
REGISTER NOW! Mark Forums Read

sponsored links


Reply
 
1 25th February 08:17
ejlackey
External User
 
Posts: 1
Default 1995 Ford Escort Rough Idle


Having a rough idle problem on a 1995 Ford Escort 1.9L. It has
80,000+ miles with new spark plugs, plug wires, and PCV valve. No
problems are expeirenced at speed, or take off, only at idle when it
is warmed up. It idles at about 600 to 700 RPM, which I thought was
about right for an automatic transmission, but the car rattles pretty
good.

If I take it up to 900 RPM, it smooths out. I tried getting the
trouble codes off of it, but I kept getting the code that says I was
doing the procedure wrong or something like that.

Has anyone had a similar problem and found the fix? Idle sensor or EGR
valve or something?

Thanks.
  Reply With Quote


  sponsored links


2 25th February 08:18
john keiser
External User
 
Posts: 1
Default 1995 Ford Escort Rough Idle


Vacuum leak is a possibility. Check the PCV hose carefully.

--
Remove -NOSPAM- to contact me.
  Reply With Quote
3 25th February 10:17
ejlackey
External User
 
Posts: 1
Default 1995 Ford Escort Rough Idle


I had replaced the entire PCV hose assembly.

It is definitely pulling a vacuum on the PCV side, because my old hose
was so deteriorated that it was collapsing. However, the temporary
fix, and the new assembly had no effect on the idle problem.

I should have noted before that this mainly happens when it is in
Drive at a stop. I can hear the RPMs go up when I turn on the A/C,
but even then it is still rough.
  Reply With Quote
4 25th February 10:17
scott_z500
External User
 
Posts: 1
Default 1995 Ford Escort Rough Idle


I also think it's a vacuum leak.
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes




Copyright 2006 SmartyDevil.com - Dies Mies Jeschet Boenedoesef Douvema Enitemaus -
666